WiFi
Ønsker du et trådløst netværk i din husstand, så flere PCére og andre enheder kan dele din bredbåndsforbindelse, så skal du have fat i en router.
Routeren er en box, der meget forsimplet omformer internettet til et trådløst radiosignal, den så sender op til ca. 20 meter væk. (forskelligt alt efter routeren)
Mange bredbåndsudbydere tilbyder, at du kan fåen router med i prisen, og det kan være en stor fordel.
Får du router med dit bredbånd, er det en samlet enhed både med modm og router indbygget, der skal altså kun stå en box – det er pænere, routeren er konfigureret og klar ved modtagelse.
Sådan virker Wifi
Routeren laver et trådløst netværk som kaldes wifi. Når du har sat det op og konfigureret det, kan alle enheder med indbygget wifi koble sig til routeren og bruge internettet.
En printer kan også kobles på routeren, så alle enheder, der benytter wifi netværket kan printe ud.
For at alle dine naboer ikke skal koble sig på dit netværk, kan du opsætte en sikkerhedsnøgle, som skal indtastes for at få adgang – det anbefaler vi stærkt at du gør.
Den største fordel ved at have wifi i husstanden er, at du slipper for at trække kabler rundt til hvert rum-og at du kan sidde ude i haven med en bærebar pc og være online.
Gæster der medbringer en smartphone eller bærbar PC, kan nemt koble op på dit internet, hvis du giver dem adgangsnøglen (et password du vælger)
Kan man sætte en router op på alle bredbåndsforbindelser ?
Selvom udbyderen ikke tilbyder en router med i prisen, betyder det ikke, at du er tvunget til at trække kabler rundt i hele huset. Du kan bare købe en router selv. De koster omkring Kr. 400,00 og kan købes i elektronik forretninger eller her på internettet.
Alle routerne er bagud konvertible, så ligemeget om du køber den nyeste med super hurtig teknologi, kan alle enheder kobles på den -også selvom din PC f.eks har det nyeste og hurtigste netværkskort i sig.
Vil du gerne have den hurtigste trådløse overførsel, skal du have det nyeste netværkskort i din pc og sætte routeren op til at sende med hurtigste hastighed.
Sikerhed og WiFi
I takt med, at internettet har opnået endnu flere anvendelsesmuligheder i vores praktiske dagligdag end de fleste af os havde regnet med siden, dets lancering blandt borgere i 90’erne, er kravet om sikkerhed på ens internet også blevet markant større.
It-kriminalitet bliver en større og større problem, som kan nedlægge de fleste menneskers liv, da det kan gå ind og ændre, slette og stjæle mange af de ting, som er essentielle for at få vores hverdag til at køre på skinner.
De fleste af vores personlige oplysninger er opkoblet omkring internettet, hvorfor vigtigheden for sikker beskyttelse af eksempelvis den trådløse router er blevet endnu større. Personfølsomme oplysninger såsom bankoplysninger, personoplysning deslige køre direkte igennem ens router, og dygtige computerhackere kan få adgang til disse herigennem hvis man ikke har den tilstrækkelige beskyttelse. Siden næsten al offentlig kommunikation foregår gennem nettet, er det selvfølgelig blevet lettere for os at gennemføre transaktioner og køb osv., men man må ligeledes også være mere påpasselig og beskyttende over for sit privatliv.
Det kan være få foranstaltninger, der kan være med til at gøre udslaget, og det er ikke engang fordi det kræver det store for at beskytte sine personlige oplysninger, men mange glemmer bare vigtigheden af dette. I princippet er det, det samme som at blive røvet i en bank og oplevelsen af at blive krænket personligt er ca. den samme som hvis man var blevet røvet på gaden.
Den trådløse WIFI router er en port for kriminelle lige ind til deres offer, og ligesom med så meget andet, må man beskytte sådanne oplysninger, ved at opsætte noget beskyttelse af sin router. Dette kan eksempelvis være et enkelt program, der administrer hvem der entrerer netværket, og som en solid start selvfølgelig et ikke let genkendeligt kodeord. Disse er nemme måder at beskytte sig selv på, og stadig kunne nyde godt at den trods alt revolutionerende teknologi, der gør hverdagen meget lettere for de fleste af os.
Kodeordet
Et kodeord skal være svært at gennemskue og ikke f.eks være din adresse, dit efternavn eller dit fornavn efterfulgt af 1234.
Benyt noget helt unikt og gør det gerne til en vane at benytte flere forskellige kodeord på nettet.
En let måde at oprete et mystisk kodeord, der let kan huskes, er ved at se dig omkring på din arbejdsplads. Der står måske et askebæger fra coca cola.
Kombiner nu coca cola med tal og både store samt små bogstaver og et special tegn f.eks.: cOcA-1212-Cola!.
Glemmer du dit kodeord, vil et enkelt blik på dit askebæger minde dig om det, sådan er vores hjerner indrettet og det er en udmærket ide at udnytte.
Opsæt sikkerheden på din wifi router
På alle nyere routere er det muligt at opsætte kryptering af data sendt mellem routeren og de tilkoblede enheder, derudover er det mulig at kræve logon med password og brugernavn, for alle enheder der vil logge op din router.
Det er ofte meget let at sætte op og skal kun gøre en enkelt gang.
Sørg også for at din firewall på din PC er slået til.